A New Light

by Brian Cole, C.ENG., Project Director; BuroHappold Engineers, Bath,
Andy Pottinger, C.ENG., Structural Design Lead; BuroHappold Engineers, Bath,
Ian Fiebelkorn, C.ENG., Structural Engineer; BuroHappold Engineers, Bath,
Matthew Vaughan Shaw, C.ENG., Marine Engineering Lead; BuroHappold Engineers, Bath,


Serial Information: Civil Engineering—ASCE, 2018, Vol. 88, Issue 6, Pg. 44-53


Document Type: Feature article

Abstract: Louvre Abu Dhabi was designed by Ateliers Jean Nouvel to resemble a group of islands at sea topped by a shallow dome that appears to float above. BuroHappold Engineering first created water-resistant basements and foundations, then designed tidal pools at the plaza level to ensure that the architect’s vision for connecting the museum to the water was realized. Building information modeling helped the engineers design the eight-layer dome so that light would dapple the plaza and galleries below in precisely the right way.

Subject Headings: Building design | Domes (structure) | Foundation design | Shopping centers | Building information modeling | Islands | Seas and oceans | Basements

Services: Buy this book/Buy this article

 

Return to search