Room To Grow

by Catherine A. Cardno, Ph.D., Senior Editor; ASCE, ASCE World Headquarters, 1801 Alexander Bell Drive, Reston, VA,

Serial Information: Civil Engineering—ASCE, 2018, Vol. 88, Issue 2, Pg. 44-51,72-72

Document Type: Feature article

Abstract: The Victoria and Albert Museum, London’s renowned decorative arts and design museum, has unveiled a new, expansive underground exhibition gallery topped by an elegant courtyard. The need to maximize the gallery’s footprint while creating a tall, column-free space led to the use of extremely thin basement walls, a robust pile grid, and a roof strong enough to support extreme loading from both above and below. Complicating matters, the site features a high water table and adjacent buildings of great historic value.

Subject Headings: Public buildings | Historic sites | Columns | Basements | Piles | Grid systems | Roofs | Maximum loads | Victoria (Australia) | Australia

Services: Buy this book/Buy this article


Return to search