Long-Term Performance Monitoring of a Hillside Retaining Wall

by Thomas M. Gurtowski, P.E., (M.ASCE), Vice President; Shannon & Wilson, Inc., Seattle, WA, tmg@shanwil.com,
Rob Clark, P.E., (M.ASCE), Associate; Shannon & Wilson, Inc., Seattle, WA, rc@shanwil.com,

Serial Information: Geo-Strata —Geo Institute of ASCE, 2015, Vol. 19, Issue 2, Pg. 54-60

Document Type: Feature article

Abstract: To accommodate expansion of the West Point Treatment Plant in Seattle, WA, a 3,000-ft-long soldier pile, tieback-anchored retaining wall was constructed from May 1991 to May 1992. An oblique aerial view illustrates the location and relative scale of the wall during construction. The plant site, which is owned by King County's Water and Wastewater Treatment Division, is bordered by Puget Sound and the City of Seattle Discovery Park's North Bluff. The space available for plant construction was constrained, so the expansion extended to the Park boundary located just above the toe of an unstable hillside.

Subject Headings: Retaining structures | Monitoring | Washington |

Services: Buy this book/Buy this article


Return to search