Cellar Performance (Available in Structural Engineering Special Issue only)

by Steven L. Biegel, Vice Pres. of Operations, Sr. Mgr. of Pentagon Proj.; URS Greiner, Washington, D.C.,
David E. Nestleroth, Proj. Mgr. for Pentagon Proj. in charge of Design Production and Scheduling; URS Greiner, Washington, D.C.,

Serial Information: Civil Engineering—ASCE, 1998, Vol. 68, Issue 8, Pg. 13A-16A

Document Type: Feature article

Abstract: Even though the Pentagon contains three times the square footage of the Empire State Building, free space has become hard to come by. Expanding computer, mechanical and electrical systems have taken up a significant portion of the building's space. But as part of the 12-year, $1.2 billion renovation of the 55-year old structure, its storage basement is being converted into two office levels, creating more than one million sq ft of usable office space. Because of the critical nature of Pentagon functions, construction needed to be highly coordinated so it didn't interrupt military intelligence operations. Missing as-built and design drawings from the original structure required project engineers to do some investigation to discern the building's exact structure before a renovation design could be completed. The basement rehabilitation comprises about one-third of the Pentagon's total upgrade.

Subject Headings: Basements (building) | District of Columbia | Public buildings | Renovation |

Services: Buy this book/Buy this article


Return to search